Webinar I Kongresu ESG: „Od pola do stołu – czyli jak ma wyglądać zrównoważony system żywnościowy?” Podczas webinaru zaproszeni eksperci dyskutowali m.in:
- Kluczowych wyzwaniach dla rolnictwa i przetwórstwa w zakresie ESG
- Jak przeprowadzić transformację produkcji i konsumpcji żywności, by zmniejszyć ślad środowiskowy systemów żywnościowych i wzmocnić odporność na kryzysy, także geopolityczne?
- Jak zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe?
- Zrównoważony system żywnościowy – zrównoważona produkcja, niedroga żywność, zrównoważona konsumpcja, ograniczanie strat i marnotrawienia żywności, polepszenie dobrostanu zwierząt
Webinar objęty został patronatem honorowym Wiceprezesa Rady Ministrów Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pana Henryka Kowalczyka
Eksperci zaproszeni do dyskusji:
- Robert Telus, przewodniczący Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- Marek Chibowski – Zastępca Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa
- Andrzej Gantner, Wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności
- Jacek Janiszewski, były minister rolnictwa, organizator Welconomy in Toruń
- Marcin Mucha – Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin